Ervaringsleergang zorgprofessionals

In deze 'Ervaringsleergang' lopen we in 7 maanden samen door de 7 cruciale stappen waarmee je jezelf flink tegen het licht houdt als het gaat over jouw patronen in de liefde. Want natuurlijk begint en eindigt daar alles mee. Daarvoor móeten we omkijken naar hoe er van jou gehouden is, of niet misschien. Welke ideeën over dit menszijn heb jij in je ziel gekerfd gekregen? Wat heb jij geleerd over hoe je trouw mag zijn aan jezelf? Hoe werd er bij jou thuis omgesprongen met de waarheid? Voel je je eigenlijk wel veilig in dit leven, of ben je nog steeds vooral gericht op dat verkrijgen via de ander? Kun je goed contact maken met jezelf of ben je met je energie altijd bezig met anderen te fixen en plezieren? En hoe doe je dat eigenlijk? Wat zeg je daar zelf over, wat vinden je vrienden daarvan? Durf je jezelf helemaal te laten zien in gezelschap? Of is intimiteit voor jou gevaarlijk terrein, omdat je het koppelt aan 'jezelf verliezen' ? Heb je als je eerlijk bent niet echt een idee hoe je om afgestemde aanraking moet vragen, met respect voor jouw wensen en grenzen? Of ga je vanuit lust misschien te snel over tot de daad omdat je denkt dat de ander dat wil, schrik je dan van jezelf en moet je later weer terugkrabbelen? Zit er schaamte op Eros of voel je je misschien verlegen in het vrijuit laten stromen van die levensenergie?

 

Resultaten van dit traject

 • Minder gedoe in relaties;
 • Keuzevrijheid voelen in wat je wilt (en met wie) en wat niet;
 • Onafhankelijk, sterk en zacht leven;
 • Autonoom en verbonden zijn.

De Ervaringsleergang volgt deze stappen

Deze leergang bestaat uit 7 Tantric Works Sessions (van 2 uur) verspreid over 7 maanden, waarbij we de onderstaande levensthema's langslopen zodat je de tijd krijgt om gedegen onderzoek te doen hoe deze thema's in jouw leven er daadwerkelijk te doen en je een slag kunt maken in transformatie.

 1. Eerlijkheid
 2. Veiligheid (want, zonder eerlijkheid geen veiligheid…)
 3. Contact (want, zonder veiligheid geen contact…)
 4. Intimiteit (want, zonder contact geen intimiteit)
 5. Liefde (want, zonder intimiteit geen liefde)
 6. Afgestemde aanraking (want, zonder liefde geen afgestemde aanraking)
 7. Eros (want, zonder afgestemde aanraking geen Eros of levenslust)

Elke maand ontvang je van mij een E-book met het thema van de maand waar de aanzet staat met theorie, poëzie en enkele leidende vragen voor je. Je schrijft me wekelijks en ik schrijf je terugIk zeg altijd: je schrijft 'zoveel als je wilt - met een praktisch punt in je achterhoofd': ik heb alles bij elkaar een uur lees- en schrijftijd voor je per week (mijn stilteweken uitgezonderd). Sommige mensen met wie ik werk komen in zo'n losmakend proces terecht (en dat juich ik alleen maar toe) dat ze meer schrijven dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. En ik snap het! Ga ik niet op de rem trappen! Maar kijk je dan zelf even naar de inschatting van het aantal woorden? Op een A-4'tje staan gemiddeld 350 tot 400 woorden. Leestijd is ca. 5 minuten per A-4. Schrijftijd echter, van een A-4tje is ± 30 minuten. Mocht je nu veel meer willen schrijven, overleg je dan even met mij? Dan kijk ik of dat agendatechnisch past. Dan reken ik 125,- p/u aan extra lees- en schrijftijd erbij. op dinsdags.

Odin Proces

De golven zijn de dagen,

de dagen van het jaar.

En het lijkt of zij vertellen

hoe het ons vergaat.

Maar de onderstroom

die niemand ziet

bepaalt de richting

op elk gebied.

De 7 fases van het Odin Proces*

Sessie 1/7: Radicale Eerlijkheid

We beginnen met radicaal eerlijk zijn over waar je nu staat in je leven. Waar ga je van 'aan' en waar ga je van 'uit'. Hoe verdoof je jezelf? Hoe ziet jouw vluchten eruit? Hoe vaak komt jouw eerste beweging dagelijks in beeld? We gaan helemaal (en dan ook echt he-le-maal) recht doen aan jouw eigen gevoelens, talenten, drijfveren, waarden, ideeën, dromen en verlangens. Eerst 100% trouw aan jezelf leren worden. Concrete tips voor leren voelen! Het gaat hier niet om inzichten alleen. Het IK staat centraal in deze fase.

Sessie 2/7: Veiligheid

In deze fase onderzoeken we hoe je je emotioneel veilig in jezelf kunt leren voelen. Samen ontdekken we welke stappen je daar voor moet zetten zodat je je daarmee ook veilig bij de ander voelt (want zo werkt het!). Langzaam kun je dit gevoel thuisbrengen in je lichaam zodat je een ijkpunt hebt waaraan je jezelf kunt herinneren. Concrete oefeningen gaan je hierbij helpen. Thuis moet je het intrainen. Anders helpt het niet. Het IK staat centraal in deze fase.

Sessie 3/7: Contact

Langzaam ga je contact leren maken vanuit je eigen essentie, daar je stevigheid en bron voelen, zodat je onwankelbaar én toegankelijk tegelijk bent. Je kunt krachtig en kwetsbaar zijn en voelt precies wanneer je bij jezelf bent en wanneer je jezelf in de steek laat. Voorzichtig gaan we al omkijken naar waar en hoe jouw patronen zijn ontstaan en welke hulpbron je kunt inzetten om het tij te keren. Je verslavingen heb je grotendeels achter je gelaten. Autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 4/7: Intimiteit

Je wensen en grenzen worden steeds helderder en je durft met respect je behoeftes te uiten zodat je nooit meer de schone schijn hoeft op te houden of toneel hoeft te spelen. Jouw ja is een ja. Want je nee is een nee. Je kunt de reactie van de ander bij de ander laten, spreekt vanuit belichaming en kunt je lichaamssensaties beter 'tracken'. Dialogen gaan meer over wat je hebt geleerd van de 'sharing' van de ander dan dat je in wedstrijdjes 'overtuigen' beland. Over en weer delen vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 5/7: Liefde

Met open hart heb je contact met de dierbaren om je heen. Er is verbinding, liefde en transparantie. Er is balans tussen geven & ontvangen, tussen doen & zijn. Je kunt in dit stadium goed op je basisuitrusting rekenen en incasseert verschillen tussen jou en de ander zonder dat je de ander zijn/haar vrijheid ontneemt. Je innerlijke grens en uiterlijke grens zijn samengevallen. Er is geen spanning meer in voorgaande stappen. Samen uitwisselen vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 6/7: Afgestemde aanraking

De ontdekkingstocht hoe je vanuit je eigen centrum aangeraakt wilt worden en aan wilt raken is in deze fase voornaam. We werken met het Wheel of Consent, zodat je samen veiligheid, diepgang en liefde kunt voeden in jullie lichamelijke en spirituele samenzijn. Je durft te onderzoeken, je grenzen op te rekken vanuit nieuwsgierigheid en ziet deze reis als de eerste stappen op weg naar overgave. Samen onderzoeken vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Sessie 7/7: Eros

Alle fases zijn als het ware de opmaat geweest naar deze Eros fase. Schaamte of oude remmingen zijn verleden tijd. Je voelt jezelf en je partner (weer) aan omdat jij jezelf trouw bent en vice versa. Je zit vol levensvuur, hebt zin in het leven, ogen waar sprankeling in zit, die aanstekelijk enthousiasme en liefde uitstralen. Levenslust! Samen in elkaar durven opgaan, verbinding vanuit veiligheid voelen en elkaar kunnen dragen en steunen vanuit autonomie staat centraal in deze fase.

Ja, het allerliefst zou je dit allemaal willen…Omdat je weet dat het dan op alle vlakken in je leven stroomt. Maar het allerbelangrijkste: jij vindt jezelf na dit traject 100 x leuker. En daar willen mensen automatisch graag bij zijn. 

Het Odin Proces

*Odin Productions is de naam van mijn kernbedrijf. Odin is de god van de wijsheid, in Noorse mythologie. Het wordt zowel met wijsheid (kennis, wijsheid, profetie, poëzie en literatuur) als met kracht (energie, strijd en oorlog) in verband gebracht. Odin wordt eveneens 'de wandelaar' genoemd, omdat hij altijd onderweg is en tussen de mensen aanwezig, om nieuwe kennis op te doen. Hij kan van gedaante veranderen, en beleeft aldus vele avonturen. Hij heeft bijna alles over voor wijsheid. Zozeer zelfs dat hij zijn ene oog in de bron van Mimir had geworpen in ruil voor wijsheid en en dat ligt nu eenmaal op de bodem van de bron. Niet voor niets is al jaren mijn adagium: "Wie parels wil vinden, moet diep duiken" een van mijn favorieten. Tot slot. De Odinsvraag is een begrip afkomstig uit de Noorse mythologie. Alleen degene die deze vraag stelt, kent het antwoord. Odin vraagt aan het einde van zijn ascese naar de dingen voorbij deze wereld. Voorbij de laatste dingen is er geen antwoord.

Dat leek me een prachtige naam voor een proces dat in de kern over de liefde gaat. Op deze site kom je dus vaak de term het 'Odin Proces' tegen, mijn eigen ontwikkelde methodiek. Dat verwijst naar dit stappenplan In elk contact/sessie werken we diepgaand in een van deze thema's, of we doorlopen het hele proces, in de Ervaringsleergang.