Kopje koffie

Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen omdat je een koffietje wilt drinken of wilde wandelen, of iets wat daar op lijkt. Aaaaaah ja, het is en blijft leuk als ik een uitnodiging krijg. Ik ben nog steeds niet ongevoelig voor erkenning en aandacht, hoor. Maar dat was natuurlijk lang ook een dijk van een valkuil.

Maar goed: de behoefte aan erkenning bleek vooral een grote behoefte aan erkenning van mij aan mij te zijn en de 'kopjes koffie' 99 van de 100 keer een impliciete coachvraag aan mij, maar dan zonder te betalen. En dat vond ik minder leuk, of anders gezegd: dat voelt als misbruik maken van mijn werk/functie. Een advocaat vraag je ook niet mee op een wandeling en legt dan 'en passent' hem/haar jouw juridische kwestie voor. Een arts tijdens een feestje uitvragen over je persoonlijke aandoeningen doe je ook niet. Hoop ik. Destijds, in 2009 en 2010 liep dit de spuigaten uit. Vulde ik wel een dag per week met koffiedrinken...en begreep ik daarna pas dat er impliciet een beroep op mijn expertise was gedaan in ruil voor een cappuchino. Beginnend ondernemers doen dat allemaal, weet ik nu. Het voelt voor mij als ondernemer niet goed als je niet helder bent in wat je precies van mij verlangt van die 'koffie-afspraak'. Elke ervaren ondernemer herkent dit. Mensen in loondienst zijn zich hier niet van bewust, dat wij elk uur declarabel moeten kunnen zijn. Want de huur moet betaald, en de boodschappen evenzo. Hoogstwaarschijnlijk ben je je hier niet van bewust (met name niet-ondernemers vinden dit best confronterend als ze merken: ja, nou ehhh, eigenlijk weet ik het niet zo goed). Dus ik val met de spreekwoordelijke deur in huis. Wat is je echte vraag?

En soms krijg ik - net als heel veel andere ondernemers - ook de vraag of ik ergens een gratis dienst wil leveren. Misschien valt ook die vraag hieronder? En anders boek je dus gewoon een intake.

Door je in te schrijven op deze brieven ontvang je als eerste speciale content, soms een uitnodiging voor bètatrainingen (tegen gereduceerd tarief meedoen als ik iets nieuws lanceer) en het bescheiden E-boekje, over de inhoud van het Odin Proces. Ik spam nooit, schrijf alleen als ik iets te melden heb en verkoop (uiteraard!) je persoonlijke gegevens nooit. Je kunt je gemakkelijk weer uitschrijven als het je niet langer past.

Warme groet, Carolien

Ja, ik wil me abonneren