Geen woorden maar waarden

Vraag jij je wel 's af waarom je nu wél met die persoon samen kunt werken - of leven - en niet met die andere? Weet je hoe jij jouw persoonlijke waarden zou verwoorden, als ik je er heel, heel, heeeeel specifiek op zou bevragen? En wat betekent die waarde eigenlijk echt voor je. Weet je dat wel zeker? Gedraag je je er ook naar? Of vergt dit toch nader onderzoek?

Het antwoord op de laatste vraag is bij bijna iedereen: ja. We gedragen ons naar onze waarden. Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Dat dat veel meer over jou zegt dan dat woorden over je vertellen? Je bént zelfs iemand vanwege je uitgedragen waarden. Dus welke waarden zijn dat? Staat eerlijkheid bij jou hoog in het vaandel? Of gaat toch de liefde boven alles...Is creativiteit voor jou een primaire waarde? Of is zingeving toch belangrijker... En wat bedoel jij eigenlijk met 'vrijheid', 'levenslust' of 'autonomie'? En aan welke andere voorwaarden moet worden voldaan, voordat jij vrijheid kunt ervaren? Bewust, en onbewust is er werkelijk waar, een enorme wereld te ontdekken.

Voor wie?

Deze workshop is voor (in opleiding zijnde) psychologen, therapeuten, psychiaters, topcoaches, mentoren, begeleiders, filosofen, antropologen en zorgverlenende ondernemers die houden van ervaringsleer. Eerst naar binnen 'kiepen' en daar je eigen pijnpunten beetpakken, vervolgens verzachten met oefeningen met jezelf en groepsgenoten. En daarna je cliënten er verder mee helpen.

Waarom zou je meedoen?

Welke waarden zijn belangrijk?

Je leert niet alleen welke waarden voor jou van belang zijn maar vooral wat ze precies voor je betekenen. Want wat A voor jou impliceert, kan voor een ander echt Z zijn. Ik stel je precies die vragen waar je jezelf mee tevoorschijn tovert.

Hiërarchie

Je hebt je waarden inmiddels uitgedacht en beschreven. Maar hoe bepaal je nu wat jouw volgorde is? Weet je wel zeker dat dit de goede volgorde is? Een gestructureerde interventie helpt je met wiskundige precisie op weg.

Criteria bepalen

Aan welke voorwaarden moet eigenlijk worden voldaan, voordat je jouw waarde ook echt kunt aannemen? Hoe bepaal je de criteria? En wat is de onderlinge afhankelijkheid? Daar heb je een heldere vraag voor nodig waarmee je alles weer in een nieuw perspectief zet.

Van wie zijn jouw waarden?

Zijn jouw waarden eigenlijk wel van jou? Of is het toch een erfenis? En stel dat er nu maar een mag overblijven, welke vallen dan af? En waarom? Wat kun je systemisch doen met waarden die niet van jou zijn? Wat houd je aan aan persoonlijke standaard over? Niet meer onderhandelbaar...

Resultaten

Deze strategie is een van de beste om de ingewikkelde kluwen in je hoofd te trechteren tot kristhaldere antwoorden. Met een bijna wiskundige methodiek, die je hart binnenstebuiten keert en daar jouw heel persoonlijke volgordes in kenbaar maakt zodat je bij elk voorkomende conflict of gedoe weet: en daarom wil ik WEL of NIET door met deze persoon/project/samenwerking.

Wat er over deze workshop gezegd is

Bijzonder verhelderend, deze workshop. Ik begreep nu precies waarom ik het met die ene collega wel kan vinden en met de andere niet! Ik leerde ook hoezeer ik mijn eigen waarden soms op het spel zette, ten gunste van de 'lieve vrede' en wat dat me ten diepste gekost heeft. Nu kan ik daadwerkelijk anders handelen en mijzelf de vraag stellen; past dit werk bij mij, is deze samenwerking goed, dient deze vriendschap me nog? Dank je wel! Verhelderend!

sigmund-MQ2xYBHImKM-unsplash

Ariënne
GGZ Psycholoog i.o.

Pas aan het einde van de workshop werd me duidelijk dat ik mij niet los kon maken van een opgave, die mij stretchte in al mijn kernwaarden. Ik legde het vloeranker neer en nam plaats. Het werd meteen duidelijk - het was de kernwaarde van loyaliteit. Aan het systeem. Het naoorlogse systeem van wederopbouw om precies te zijn. Een geërfde kernwaarde. Om een betere wereld te maken - al dichter bij mijzelf - een eerlijke, duurzame planeet. Deze mini-opstelling maakte meer duidelijk dan alleen mijn eigen vraagstuk. Ik besefte plots hoe idealisme ons over grenzen kan drijven. Waardevol!

Marianne Zuur

Marianne Zuur
Trainer/coach 'Beeldspraak'

Wie geeft deze workshop?

HeartPepper: voor een oersterke relatie met jezelf

Carolien-Oosterhoff-foto-Lucy-Lambriex-2366-850pix

Carolien Oosterhoff is een vrije, levendige geest die haar sporen heeft verdiend in internationale consultancy en training/coaching. Na meer dan 20 jaar werkervaring startte ze in 2009 haar eigen bureau. Een 'under the skin' trainer/coach die het leven - en jou - bij de kladden grijpt. Ze is Register Coach, heeft oneindig veel opleidingen gevolgd en staat ingeschreven bij het Abituriëntenregister CPION. Een Renaissance Soul, levenskunstenaar pur sang met werk dat vorm krijgt in film, persoonlijke begeleidingswerk en schrijven van poëzie en proza. 

Carolien is de oprichter van HeartPepper®. "80% van de tijd die je met mij doorbrengt ben ik jouw vragenvuur, interviewer en diepzeeduiker die jou helpt je eigen antwoorden te vinden. Ik doorzie patronen in intermenselijk gedrag in no-time en leg de vinger op de zere plek soms nog voordat jij het zelf waargenomen hebt. Tough love in de begeleiding, dat scheelt jou maanden gesprekken bij collega's die er om heen draaien of die je niet durven spiegelen of confronteren."

Visie op groepstrainingen bij HeartPepper

Alle workshops die gegeven worden veronderstellen een zelfde 'entreelevel' qua kennis en vaardigheden in het thema van de dag. In de praktijk weet de een - uiteraard - meer van een bepaald onderwerp dan een ander. Het maakt de groep onveilig als er tussen de groepsleden onderling een 'kenniswedstrijdje ontstaat' of sfeer waarin 'elkaar vliegen afvangen' de boventoon voert. Die energie wil ik niet in mijn groepen. We zijn aan elkaar gelijk als mens en aan elkaar aftroeven op kennis heeft uiteindelijk onder de streep niemand wat. Het werkt vooral niet sfeerverhogend tussen groepsleden, laat ik dat benadrukken.

Soms wordt er van je gevraagd iets over jezelf te delen. Op geen enkel moment ben je hiertoe verplicht. Sommige mensen leren nu eenmaal sneller door naar het proces van anderen te kijken en durven dan zelf pas de deur open te doen van hun hart. Er wordt wel verondersteld dat je op je gemak bent met emotionele verhalen van anderen.

Alle workshops zijn voor alle kleuren, geuren en smaken mensen. Dus Lgbtqia+ en ook alles wat daar weer buiten valt: welkom. De samenstelling van de groep is gebaseerd op volgorde van inschrijving. Mensen met een handicap of andere invaliderende lichamelijke aandoening: de praktijkruimte is op de begane grond en goed in en uit te rijden met rolstoelen. Laat weten als je een speciaal verzoek hebt waar we rekening mee kunnen houden op voorhand zodat de workshopdag voor jou zonder ongemakken kan verlopen.

Bij HeartPepper tolereer ik geen racisme, discriminatie, vrouwonvriendelijk gedrag of taalgebruik, bodyshaming, validisme. Ik accepteer alle politieke standpunten en persoonlijke meningen, maar treedt actief op tegen de verspreiding van desinformatie. Als je op zoek bent naar groepen waar je je standpunt over vaccinatie kan delen, kan dit buiten de workshop prima. Mensen die de grens van een ander niet kunnen verdragen, die 'nee is nee' niet snappen, zijn niet welkom.

Een covid-sneltest, vaccin of een andere manier om het risico op verspreiding van covid te minimaliseren tijdens dit evenement heeft de voorkeur. 

Op alle workshops zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.